Kirolak eta FitnessFutbola

Bielorrusiako futbol: Sobietar futbol aroaren ondarea.

Bielorrusiako futbolean independenteki garatzen hasi zen azken mendeko azken hamarkadan soilik. Futbolaren potentzia garatzeko epea oso txikia da. Hala ere, zaleentzat ahaztezina izan ziren. Gaur egun herrialde honetan futbola eta bere etorkizuna garatzen ari diren bitartean, Bielorrusiako kirol zaleek ez ezik, post-Sobietar espazioan ere jende asko interesatzen zaie. Nola hasi zen dena?

Bielorrusiako txapelketan futbola eta bere historia

Bielorrusiako futbol txapelketaren historia txikia da. Lehenengoa 1992an egin zen. Literalki, Sobietar Batasunaren kolapsoaren ondoren datorren urtean eta Bielorrusiako estatuaren mapa bezalakoa agertu dute. Hamasei taldeek txapelketan parte hartu zuten. Eta gaur egun talde hau Bielorrusiako futbol zelai erdian dago. Horien artean nabarmentzen dira bi kolektibitate bereizgarriak: Dynamo (Minsk) eta BATE (Borisov).

BATE taldeak Bielorrusiako txapelketan hamabi aldiz irabazi zuen futbolean. Eta azken hamar aldiz jarraian. Eta Minsk "Dynamo" garaikur hau zazpi aldiz jabetu zen. Jakina, lehiaketa hau irabazi duten beste klub batzuk zeuden, baina hori normalean arauaren salbuespena da.

Bielorrusiako taldea nazioarteko eremuan

Bere lehen partida, Bielorrusiako futbol selekzio nazionalak 1992an jokatu zuen futbol zelaian. Ezin da esan nazioko taldeak arrakasta handia lortu duela nazioartean. Bielorrusiako futbol taldea bi txapelketetan eta Europako futbol txapelketetan txapelketa guztietan jokatu zen arren, talde honek ez zuen txapelketarik gainditu eta txapelketak nagusien azken zatian jokatu zuen. Hala eta guztiz ere, Londreseko Olinpiar Jokoetan, Bielorrusiako taldeak Europan irudikatu zuen eta Brasilen talde berekoak izan ziren. Taldearen txapelketako baten ondorioz, talde nazionalak ez zuen puntu bakarra Olinpiar Txapelketa kanporako kanporaketetan sartu.

Jakina, talde gazte horientzat, garaipen handien garaia oraindik ez da etorri. Baina futbola Bielorrusiarrak maite eta uste du herrialde honen taldeak munduko futbol izenburu ospetsuenetako bat irabaziko duela. Gainera, talde nazionalen artean FIFAren sailkapenari buruz hitz egiten badugu, gaur egun Bielorrusiarrak 67. postu txiki bat hartzen du, historia askoz handiagoa duten taldeen artean. Bai, hau ez da balorazio onena. 2010ean, taldeak 38. postuan amaituko du urtea. Bielorrusiako futbol selekzio nazionalean, Bielorrusiako txapelketan parte hartzen duten kirolarien artean osatutako konposizioa itxaropena da.

Bielorrusiako kluben arrakasta nazioarteko eremuan

Klubeko taldeen arrakastak nazioarteko esparruan hitz egiten badugu, orduan Bielorrusiako taldeek ez zuten arrakastarik lortu. Hala eta guztiz ere, BATE futbol klubak normalean Belaristan nazioarteko arena irudikatzen du eta, batzuetan, Champions League taldearen eszenatokian ere egiten du. Baina arlo honetan arrakasta handia lortu ez zuen. Hori dela eta, herrialde horretako futbol klubek aurrekontu oso apala dute eta ezin dituzte jokalari garestiak erosi. Modu bakarra zure izarrak hezteko da.

Bielorrusiako futbol taldea etorkizun hurbilean

Gaur egun, Errusiako 2018ko Munduko Futbol Txapelketaren sailkapen txapelketa ospatzen ari da. Talde A izateaz gain, bosgarren lekua hartzen du taldeak. Aldi berean, Frantziako etxeko taldearekin marrazketa bat egin zuenean, ezin izan zuen Luxenburgoko taldeak bere estadioan gainditu. Hori dela eta, seguruenik, Errusiako mundu mailan egingo da Bielorrusiako talde nazionalaren parte-hartzerik gabe. Eta orain dagoeneko taldea hurrengo txapelketarako prestatzen hasi beharra dago.