Kirolak eta FitnessFutbola

FIFA Munduko Kopa 1998an. Taldeak, datorren emaitzekin

1998ko FIFA Munduko Kopa Frantzian egin zen, hainbat hirietan, eta mundu osoko talde indartsuenek herrialdeen ohorea ekarri zuten. Hala eta guztiz ere, bakarra irabazi ahal izan zuen, eta, beraz, guztiak indar guztiz borrokatu ziren, azkeneko bola bakoitzeko borroka egin arte. Txapelketa hau XVI. Mendean izan zen historian, eta ohikoa zen udan. The Cup of Life abestia, Ricky Martin-en (La Copa de la Vida-ren arrakastaren ingelesezko bertsioa) 1998ko FIFA Munduko Kopa da. Txapelketa hau aurreko guztien artean alda zitekeen? Ez zen ezberdina izan, baina iraultzailea izan zen, izan ere, lehendabiziko txapelketan ez zen hogeita lau taldekide izan, baina hogeita hamabi lagunek baino gehiagok. Hala eta guztiz ere, 1998ko Munduko Kopa gogoangarria izan zen, noski, ez bakarrik hau, baina zirraragarria diren partidetan ere.

Lekua

Pertsona orok du FIFA Munduko Kopa 1998an ospatzen den imajinatu ahal izateko. Frantzian gertatu zen. Baina kontuan izan behar da txapelketako azken zatian partidak hamar herrialdeko hamar hirietan egin direla. Hiribildu handiak izan ziren, Marseillako Belodromoa (60.000 ikusle) edo Pariseko Parc des Princes (49.000 ikusle), eta txikiak - Bordele eta La Mosson parkea Lesquiers Montpellier (35 mila ikusle baino gehiago ez izatea). Txapelketaren estadio handiena San Deniseko Stade de France izan zen , eta 80.000 ikusle inguru ditu. Ikus dezakezuenez, txapelketa ospatu ziren hiri eta estadio oso ezberdinak izan ziren, baina txapelketako izpirituarekin elkartu ziren, eta literalki hilabete batez herrialde osoa altxatu zuten. Frantziak nazioko taldeen sustraiak izan ziren, baina beste herrialde batzuetako jende kopuru handiak bere gogokoenak babesten zituen.

Taldeen etapa

1998ko FIFA Munduko Kopa, 32 herrialdetako 32 taldeen artean zabaldu zen bezala, hurrenez hurren, eta talde kopurua zortzietara handitu da. Ondorioz, bi taldek osatzen zuten talde bakoitza, eta gero bata bestearengandik 1/8 finaletan jokatu zuten. Taldearen A brasildar txapelketako gogokoenak izan ziren Norvegiarrak, Marokokoak eta Eskoziarrak. Taldeak espero zuen Brasilen eta Norvegiarrak 6 eta 6 puntu hurrenez hurren.

B taldekoak txiletarrak, italiarrak, austriarrak eta kamerunarrak izan ziren, eta han ere ez ziren harritzen. Italiarrek eta txiletarrak taldetik alde egin zuten, Txileko taldeak ia ez zuen partida batean hiru partida jokatu eta askoz ere espero zen.

Talde C izan ziren txapelketako aitzindariak, eta hurrengo fasera iritsi zen erraz, garaipenaren jokoak irabazi ondoren. Konpainiak frantsesek Danesek osatzen zuten, Hego Afrika eta Saudi Arabia atzean utziz. D taldea lehen sorpresa bat izan zen: kanporaketak ez zuen Espainiako selekzio nazionala uzten, eta txapelketa horren inaugurazioa galdu zuten. Nigeriar talde nazionala izan zen, taldearen lehen postua lortu baitzuen, eta bigarrena Paraguaikoa zen. Bulgaria azken puntuan bukatu zen puntu batekin. E taldea borroka oso larria izan zen, eta azken unera arte ez zegoen argi nor izango den kanporaketak. Ondorioz, hurrengo urratsean, Herbehereak eta Mexikarrak izan ziren, eta Belgikarrak Ipar Korearrak ihes egin zuten.

F taldea, ia guztia argi zegoen hasieratik: Alemania eta Yugoslavia oso indartsuak ziren, AEBek gutxienez lehiaketa mota bat egin zezakeen baina ez zuten huts egin, hala nola, Iran. Aurrerapen ustekabeko beste bat gertatu zen G taldean. Errumaniako talde nazionala sendoa izan zen, eta Ingalaterran, Kolonbian eta Tunisian talde batean bizirik irauteko borroka gogorra izan zen. Azkenean, erromatarrenak lehenengoa izan zen, Kolonbiarrek atzean utzita, britainiarrak bigarren lerroa hartu zuen bezala. Beno, azken taldean - H - Argentinarrak lasai hasi ziren lehen postuan, Bigarren Kroatak, Japoniak eta Jamaikarrak kanporantz utzi gabe. Taldearen fasean, 1998ko Munduko Kopan 1/8 finalerdia aldatu zen.

1/8 final

Une honetan, taldeen lehen bi tokiak hartu zituzten futbol taldeek elkarren artean jokatzen zuten "hegan egin". Partidu bat jokatu zen, eta irabazlea txapelketa hurrengo fasera joan zen. Brasilgo txapelketako taldearen gogokoena Brasilgo Xapako taldeak 4: 1 suntsitzaile bat irabazi zuen Sampaio eta Ronaldo bikoitzei esker, eta Danesek bere etorkizuneko aurkariei garaipena lortu zien Migerrek, Laudrupek, Sandek eta Helvegek. Golantsek zailtasun handiagoak irabazi zituen Yugoslabarrak: 2: 1, Bergkampek puntuazioa ireki zuen, Komlenovich berdinketetan, eta bigarren minutuan minutu bakarrarekin bakarrik, Davidsek taldea garaipena lortu zuen.

Argentinako eta britainiarren arteko partida oso ikusgarria izan zen. Partida hasieran taldeek penalti jaurtiketa bat trukatu zuten, eta ondoren Owenek Ingalaterrara ekarri zuen eta Sanetti puntuazio berdina lortu zuen. Azkenean, dena ondoz ondoko partida sarietan erabaki zen, eta Argentinarrak zoriontsuagoak izan ziren. Italiarrek 1: 0 Norvegiarrak irabazi zuten (Vieri puntuaren gola), kataluniarraren estiloan, eta frantsesek "Felix Bollar" estadioan izandako benetako shock bat jasan zuten. Denbora luzez gogoratuko dute, Paraguaiko partida erregularrean ez zegoen helbururik, Blancek bigarren zatian urrezko gola lortu du. Alemaniarrek bat-batean irabazi egin zuten Mexikoko partidan, baina Klinsmann eta Bierhoff-ek alemaniar taldeen alde erabaki zuten. Beno, Kroaziarrek garaitu zituzten erromatarren golak 1: 0 - Shukerrek penalti jaurtiketaren gol bakarra lortu du. Txapelketako arauen arabera, futbola taldeak bere aurkariak ezagutzen zituen hurrengo fasean.

1/4 final

Partida oso interesgarria Brasilen eta Danimarkako zaleei eman zitzaien. Jorgensen bigarren minutuan Danesek aurrera egin zuen, baina Bebetek hamar minutuko gola lortu zuen. Orduan Rivaldok bigarren gola lortu zuen Danesek, Bigarren zatian, Laudrupen ahaleginak berdintzeko gai izan ziren, baina Rivaldok bikoitza bukatu zuen eta brasildarrak erdi-finalera eraman zituen (3: 2). Holandarrek aurreko partidua errepikatu zuten, baina arerioak Argentinara joan ziren bezala - Kluivertek lehen gola lortu zuen, baina bost minutu igaro ondoren, Lopezek berdinketaren gola lortu zuen, eta azkeneko minutuan hirugarren minutuan Bergkampek garaipena lortu zuen. Frantziakoak ere antzeko partida bat jokatu zuen, italiarrarekin batera, garai nagusian eta kanpokoan. Beno, penalty jaurtitzailearen ostalarien irabazi, Di Biagio erabakigarrian lurrean sartu zenean. Baina azken partida kroaziarrek sorpresa bat eman zuten, 3-0 irabazi baitzituzten alemaniarrak (Yarni, Vlaovic eta Shukerrek golak lortu zituzten).

1/2 final

Semifinalean bi borroka sinestezinak zeuden, bi talde onenak agerian utziz, eta hirugarren postuan jokatuko diren bi taldeak ere identifikatu zituzten. Brasilen eta Holandakoen artean, Ronaldo gola lortu du, eta Herbehereak taldea berdindu du hiru minutu lehenago bukatu baino lehen. Helburua Kluivert izan zen. Penaltizazioan, egungo heroi Taffarel brasildarraren atezaina zen, lau bederatzirekin kanporatua, holandar zulatu batekin, eta brasildarrak beraiek lau ezarri zituzten. Frantziako eta Kroaziarren arteko lehen zatian golik gabe igaro zen, baina bigarrena oso ondo hasi zen. 46. minutuan, Shukerrek puntuazioa ireki eta 47 Thuram-k berdindu zuen. Eta Thuram bera, norgehiagoka honen protagonista bihurtu zen, Frantziak aurrera egin zuen eta 2: 1 irabazi zuen.

Hirugarren postuarekin lotu

Hirugarren postuan zegoen tentsioa. Kroaziak aurreratu egin zen 13. minutuan, Prosinechkaren golari esker, baina zortzi minututan Zendenek puntuazio berdina lortu zuen. 35. minutuan, Shukerrek berriro irabazi zuen Kroaziarrak, eta partidaren bukaerara arte ez zen aldaketarik izan - 2: 1, Kroaziako taldearen brontzezko dominak jaso zituen.

finale

Baina gogokoen eta ostalarien arteko lehia izan zen ustekabean alde bakarrekoa. Lehen zatian, Zinedine Zidanek bikoitza egin du Taffarell-en atarian, eta hirugarrena Minutuan, Emmanuel Petit brasildarrak lurperatu ditu 3: 0 eta Frantziako etxeko munduko txapelduna irabazi du.

Gehien gola

Kroaziako Davor Shuker izan zen txapeldunorderik onena, sei golak zazpi partiduetan lortuz. Baina merezi du Christian Vieri eta Gabriel Batistutu, Shukerren atzean geratu ziren bakarra, baina ez zuten bi partidarik.