Kirolak eta FitnessMuturreko kirolak

Sebastian Vettel. Bizitzaren gertaerak

"Formula-1" modernoa ezin da pentsatu pilotu handirik gabe, lasterketa osoan, Sebastian Vettel izenarekin. Bere txapeldunak, Alemaniako iraunkortasuna eta pedanteria biderkatuz, bere lana egin zuen, arrakasta bermatuz.

Izar baten jaiotza

Sebastian Vettel Alemanian jaio zen 1987ko uztailaren 3an. Jaioterria Heppenheim hiria zen. Esan beharra dago "Formula" lasterketetan "egonkortasun" batean aurkitu baino lehen, mutil batek denbora luzean ameslaria zela. Hala eta guztiz ere, artistaren ibilbide profesionala ez zegoen erabilgarri, ahotsa erabat falta zuelako. Baina gehiegikeriak gaur egungo txapeldunaren beharra izan zuen: borondatea, hotz arrazoia, pazientzia eta gogoa irabazteko nahia.

Hasierako karrera

Sebastian Vettelek debuta egin zuen kirol zirkuituaren gurpileko zazpi urterekin, karting lehiaketa batean parte hartuz. Urte gutxiren buruan, lasterketen errege aitortu zuen. Eta 16 urte zituela, "Formula 1" autoaren gurpilean eskua probatu ahal izan zuen. Bertan lehen aldiz Alemaniako txapelketan lehen postua lortu zuen.

18 urte zituela, pilotu gazteak "Formula-3" Europako Txapelketan parte hartuko du. Zentzudunaren debuta denboraldia oso arrakastatsua izan zen: 64 puntuek bosgarren bosgarren tokia eman zuten Txapelketa Txapelketa berrian. Denboraldi nahiko laburra egin ondoren, pilotuak bere lehen probak egiten ditu errege-lasterketen bizitzan. Bere lehen autoa Williams da. Duela urtebete geroago, alemanak txapelketan zilarrezko domina irabazi zuen "Formula Renault" munduko lehiaketetan. Aurrerantzean bigarren izan zen helmugan, baina apur bat beranduago irabazlea zen aitortua, azkarragoa iritsi zen aurkariak desqualificatu baitzituen.

Lehenengo podiumean "Formula 1"

2006an, gutxienez, "Formula 1" etapa, Turkian, Sebastian Vettel BMF taldeko hirugarren pilotu bat bihurtzen da. Denboraldi horretan, atleta gazte eta itxaropentsua gurpilen atzean hainbat aldiz izan zen auto lasterketen saioak egiten zirenean. Eta dagoeneko 2007an, BMW Sauberren kontrolatzaile gisa baieztatu zen Sebastian. Denboraldi berean, Formula 1 Sari Nagusiko pilotuaren debuta. Beraz, taldearen pilotu nagusia - Kubica - zauritu zen eta Vettel autoaren gurpilaren atzean geratu zen. Eta esan beharra da Sebastian ez zela huts egin, lasterketa batean puntu bat idazten ari zela, zortzigarren bukaeran. Baina, ondoren, bere ibilbidea pilotu jarraitzen du Toro Rosso taldearen zati nagusian, eta horrek bere lehen pole posizioa eta lasterketan lehen lekua hartu zuen. 2008an Italiako lasterketan gertatu zen, euria egitean, Sebastian lehen aldiz bihurtu zen eta munduko txapelketako lehen garaipena lortu zuen lasterketa ospetsuaren historiako pilotu gazteena izan zen lasterketan eta sailkapenean.

Bizkortzea

2009an, Sebastian Vettel racer Red Bulleko taldea David Coulthard ezkerreko "egonkorra" ordezkatu zen . Denboraldi horretan alemaniar prodigiak garaipen lau garaipen lortu zituen eta bigarrena denboraldiaren amaieran izan zen.

2010eko denboraldian Vettel "Formula-1" izar erreal bihurtu zen. Zifra lehorrekin hitz egin zuen, bost lasterketatan irabazi zuen, bere Alonso hurbileko hurbileko 4 puntuetatik aurrera, txapeldun bihurtu zen 23 urterekin.

2011n Alemaniako aurkari nagusia Mark Webber bere bazkide bera izan zen . Australiarrak ezin izan zuen taldearekin batera iritsi, eta ez zuen emaitza onik erakutsi, eta horrek, askotan, bere porrota lagundu zuen. Ondorioz, Vettelek podiumean 11 aldiz lehen izanik bere bigarren titulua hartu zuen. Aldi berean, txapelketaren bigarren saria irabazi zuen 122 puntu.

2012ko urtea. Fernando Alonsok eta Sebastian Vettelek, munduko argazki kopuruen kopuruak milioika kopia egin zituelarik, pista berriz ere ezezkoak izan ziren. Denboraldiaren lehen erdian Espainiako espainiarra izan zen, baina azkenean txapelduna alemanera izan zen. Azken lasterketetan lasterketa egin zuen.

2013ko denboraldian, lidergoa udan lidergo bat izan zen Hamilton, Raikkonen, Alonso eta, noski, Vettel-en arteko borroka gogorra izan zen. Baina udako atsedenaldiaren ostean, Sebastian berriro erakutsi du profesionaltasunik hoberena eta, 9 garaipen lortu ondoren, ozenki eta konfiantzaz amaitu du txapelketaren palmondoaren borroka. Ondorioz - 4 urte lasterketa eta 4 izenburu. Emaitza bikaina!

2014an arau berrien sarrera markatu zen, eta horren ondorioz, Vettel liderra kaiolatik kanpo geratu zen. Azkenean, taldeari uzteko erabakia hartu eta hiru urteko kontratua sinatu zuen Ferrarirekin.